Svenska Trädgårdsförbundet rf

Aktuellt för yrkesodlare

Gården Lill-Breds i Ingå har under nuvarande ägare utvecklats från en gård med självplock av jordgubbar till att ha mångsidig odling av bär och grönsaker på friland. I vintras byggde man ett nytt växthus där det bland annat odlas jordgubbar.

Svenska Trädgårdsförbundet och Svenska Lantbrukssällskapens förbund ordnar en träff för odlare I trädgårdsbranschen tisdagen den 3 augusti på Lill-Breds där ägaren Gustav Hilden berättar om hur man tänkt vid de olika satsningarna och vad man lärt sig.

När Gustav och Jenny Hildén tog över Lill-Breds för fem år sedan var jordgubbarna gårdens huvudprodukt och största delen såldes direkt från gården. Numera odlar man ett brett utbud av olika frilandsgrönsaker och bär. De säljer en stor del av varorna till butiker i Helsingfors, Lojo och Ingå. Nypotatisen är också en viktig produkt i sortimentet. Det finns också ett bageri och sommarcafé på gården.

Det nybyggda växthuset är 360 kvadratmeter stort, har stålstomme och dubbla två lager plast, med en luftspalt emellan. Längs åsen löper dubbla ventilationsluckor för att hålla temperaturen stabil. Det värms med bioenergi från den egna värmecentralen som installerades på gården för ett par år sedan. Jordgubbarna odlas på bord.  Vid träffen kommer Scheteligs representant Mikael Norrteirs att berätta om den planeringen av växthusbygget och Fredrik Björklund från Henselmans kommer att berätta om val av plantor för odlingen.

Träffen inleds med lunch, sponsorerad av Schetelig, kl. 12.00 och beräknas vara slut kring 15.45.

Preliminärt program 

12.00-13.00  Lunch på Lill-Breds

13.00-13.15   Aktuellt inom trädgårdsbranschen just nu, kort från arrangörerna. 

Utvecklingschef Nina Sevelius, SLF 

Verksamhetsledare Sanne Wikström, STF 

13.15-13.45  Hur verksamheten på Lill-Breds utvecklats sedan ägarbytet 

 Företagare Gustaf Hilden 

13.45-14.15 Rundvandring  

14.15-15.00  Planering och start av växthusodlingen på Lill-Breds, Mikael Norrteir, Schetelig 

Hur välja jordgubbsplantor, Fredrik Björklund, Henselmans 

15.00-15.45  Summering av dagen  

Gårdsförsäljningen 

Sista anmälningsdag är onsdagen den 21.7.2021, meddela om eventuella matallergier vid anmälning 

Anmälningar 

Sanne Wikström Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  (på semester 28.6-18.7)